Nivon vernieuwt wandelgidsen Trekvogel- en Pieterpad en lanceert Stellingenpad

Anke van Ravensteijn
13 juni 2022

Beeld: De Utrechtse Heuvelrug, onderdeel van het Trekvogelpad

Geniet van het wandelseizoen en ga op avontuur in eigen land

Ontdek deze zomer via onverharde wegen de mooiste stukjes Nederland met de nieuwe uitgaves van de wandelgidsen het Pieterpad (deel 1) en het Trekvogelpad: twee van de bekendste Lange-Afstand-Wandelpaden van Nederland. De gidsen bevatten nieuwe routes, tips en actuele informatie over de natuur, cultuurhistorie en dieren in de omgeving. Ook lanceert Nivon het Stellingenpad, een compleet nieuwe route van 234 kilometer dat eindigt en begint in Appelscha, Friesland. Of je nu het land wilt doorkruisen van noord naar zuid of van oost naar west, de drie gidsen bieden kilometers wandelplezier dwars door heidegebieden, bossen en duinlandschappen. Langs de routes zijn volop overnachtingsmogelijkheden. Zo kun je er voor een dag, weekend of langere tijd op uit.

Kwalitatieve impuls Pieterpad

Het Pieterpad is een van de langste wandelpaden van Nederland en bestaat uit twee delen. Het eerste, vernieuwde deel loopt van Pieterburen in de provincie Groningen naar Vorden, tien kilometer buiten Zutphen. In het tweede deel wordt de route vanuit de Achterhoek vervolgd naar Maastricht. De nieuwe editie van de gids is in route ruim 30 kilometer gewijzigd. “We onderzoeken voortdurend hoe we de routes van onze gidsen nóg aantrekkelijker kunnen maken. Zo ontvangen we regelmatig tips van wandelaars,” vertelt Maarten Goorhuis, auteur van de gids en zoon van grondlegster van het Pieterpad. “We kregen bijvoorbeeld een verzoek om de route langs de oude monumentale boerderij op de wierde van Maarhuizen te laten lopen, een prachtige plek. Er was alleen geen doorgaande route mogelijk omdat er maar één brug lag naar de wierde. Om een doorgaande route mogelijk te maken is er een tweede brug geplaatst en nu loopt de route langs deze prachtige boerderij.”

Naast wijzigingen in de routes, is de vormgeving gemoderniseerd en bevat het boekje meer beeldmateriaal. Om de gids langer houdbaar te maken, is de informatie over openbaar vervoer, horeca en accommodaties anders ingericht. Nu wordt de wandelaar via een QR-code verwezen naar de juiste pagina op de website met de meest actuele informatie. Ook is er een proloog toegevoegd. “Een warmlopertje”, noemt Goorhuis dat, “omdat beginpunt Pieterburen dicht bij het wad ligt, is dat natuurlijk een uitgelezen kans om je wandeling een klein stukje uit te breiden naar de kust.”

Een pad voor de vogelminnende wandelaar

Geen enkel pad verbindt zoveel waardevolle natuur- en cultuurlandschappen met elkaar als het Trekvogelpad. Het doorkruist het land van west (Bergen aan Zee) naar oost (Enschede), of andersom natuurlijk. Onderweg zijn er een heleboel verschillende vogels te spotten, wat het interessant maakt voor de vogelminnende wandelaar.

Paula Huigen van Vogelbescherming Nederland heeft de nieuwe editie voorzien van de meest actuele vogel-informatie: “Het aantal broedparen ooievaars is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat zijn er nu meer dan 1.300. Of de visarend, die was voorheen alleen als doortrekker in ons land bekend maar nu ook als broedvogel. In de nieuwe gids is al deze informatie up-to-date.” Volgens Paula is in geen enkel jaargetijde een wandeling over het Trekvogelpad hetzelfde. “Waar de bosuil in februari op de eieren zit, kan de boerenzwaluw in september nog een nest voortbrengen. In mei is de piekmaand van de vogelzang, terwijl in juni de eerste koekoeken richting Afrika vliegen en eind juli de gierzwaluwen vertrekken. Daarentegen vliegen in september veel van onze andere zomergasten zuidwaarts en dan is er begin oktober nog de grote doortrek van vogels uit noordelijke streken,” licht Paula toe. “Als je ervoor openstaat en je ogen en oren de kost geeft, is er dus altijd wat te beleven.”

Gloednieuwe wandelroute door stellingwerven

De allereerste gids van het nieuwe Stellingenpad leidt wandelaars door de Stellingwerven. Een gebied dat zich uitstrekt over het zuidoosten van Friesland, de westrand van Drenthe en de kop van Overijssel. Een kleinschalig, afwisselend landschap waar mensen van oudsher geen Fries maar vooral ‘Stellingwarfs’ spreken. Bovendien een omgeving met een bijzonder verhaal: zo was het in de late middeleeuwen geruime tijd een autonome vrije boeren-republiek met een eigen rechtstaat. In de gids staat meer informatie over de geschiedenis, taal en cultuur in het gebied.

Algemene informatie wandelgidsen

Het Pieterpad (deel 1)

Het Pieterpad deel 1 bevat 239 kilometer wandelroute, opgedeeld in 13 dagetappes. De vorige versie van de gids dateerde uit 2015. De gids is ontwikkeld door Stichting Pieterpad en wordt uitgegeven door Nivon.

De nieuwe uitgave is de tiende druk van de Pieterpad-wandelgids en online te koop elke boekhandel en via de webshop van Nivon en Stichting Pieterpad.

Het Trekvogelpad

Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland en bestaat uit 414 km wandelpaden opgedeeld in 22 dagetappes. De gids is ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Nivon biedt langs de routes verschillende overnachtingsmogelijkheden aan. De nieuwe uitgave is de zesde druk van de Trekvogelpad-wandelgids en vanaf 10 mei online te koop in elke boekhandel en via de webshop van Nivon. 

Het Stellingenpad

De gloednieuwe wandelgids van het nieuwe Stellingenpad bevat 263 km aan wandelroutes opgedeeld in 15 dagetappes. De eerste druk van de gids is vanaf 24 april te koop via de webshop van Nivon.

Prijs gidsen: €19,90, Nivonledenprijs: €13,30

Gerelateerd nieuws