Etappe 3
Sint Oedenrode – Sonse brug
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor dit pad ten opzichte van de meest recente wandelgids. Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Sint Oedenrode - Sint Odakapel
Knoptoren
De Knoptoren in het buurtschap Eerschot wordt nog steeds zo genoemd, al is hij zijn knop reeds kwijt vanaf de beruchte storm van 9 november 1800. Tegen de 15-eeuwse Knoptoren staat de Knoptorenkerk. De kerkhofmuren zijn de resten van de buitenmuren van de zijbeuken van de middeleeuwse kerk.
Dommelbeemden
Moerkuilen en Dommelbeemden
Een natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Typerend voor de Dommelbeemden zijn de schrale hooilanden en knotwilgen. Moerkuilen grenst aan de Dommelbeemden, het is een plas ontstaan door het afgraven van turf. Nu is het een visrijke veenplas.
Martinuskapel
Heilige Martinus Kapel
Deze kapel is gebouwd en wordt in ere gehouden door de carnavalsvereniging uit het buurtschap. Uitzichtpunt met picknickplaats.
Moerkuilen
Moerkuilen en Dommelbeemden
Een natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Typerend voor de Dommelbeemden zijn de schrale hooilanden en knotwilgen. Moerkuilen grenst aan de Dommelbeemden, het is een plas ontstaan door het afgraven van turf. Nu is het een visrijke veenplas.
Hazenputten
Het vennencomplex in het Vresselse bos is ontstaan door turfwinning en is nu een geliefd oord voor broedvogels.
Vressels bos
Het Vressels bos is een typisch ontginningsbos met vennen. Het is oorspronkelijk vooral aangeplant met naaldhout. Staatsbosbeheer is dit grotendeels aan het weghalen om de verdroging van de vennen tegen te gaan. Hierdoor ontwikkelt een andere flora en fauna.
Sint Odaberg
Aan de voet staat een toponiemenbankje, Sint-Odaberg genaamd.
Dit soort bankjes is op verschillende plaatsen in Brabant geplaatst door Stichting Brabantse Bronnen. De naam van zo’n bankje is een verwijzing naar de geografische omgeving. Naast elk bankje staat een informatiepaal met herkomst van de naam.
Volgens de legende zou de Schotse Oda in het begin van de achtste eeuw op deze heuvel in een hut hebben gewoond. Om de hut te kunnen bouwen, werd bos gerooid: ‘rode’. Zie daar de herkomst van de naam Sint-Oedenrode.
Vanaf het bankje Sint Odaberg heeft u uitzicht over de Vresselse Akkers met knotwilgen
Wolfswinkel
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'